Dzień 1: Jeleśnia - Janikowa Grapa - Gachowizna - Hucisko - Chatka studencka "Pod Soliskiem" na Adamach
Po dłuższej przerwie wracam z relacjami...
Od mojej wędrówki Głównym Szlakiem Beskidzkim minął już niemal rok. Tak długiej włóczęgi z plecakiem nie będę pewnie miał okazji tak szybko zrobić ponownie, jednak jakaś kilkudniówka musi być. W głowie rodzi się plan by połączyć kilka beskidzkich pasm w jedną wędrówkę. O ile w Sudetach łączenie pasm jest łatwiejsze, bo są niewielkie i czasem można przejść dwa w jeden dzień, o tyle w Beskidach już jest nieco trudniej. Odcinków GSB na razie nie chcę powtarzać, ale kilka lat temu na mapie znalazłem ciekawy alternatywny szlak niebieski, który łączy Beskid Żywiecki z Gorcami. Kolejny powód to odznaka Diadem Polskich Gór i leżący z perspektywy górskiej, gdzieś na uboczu Bukowiński Wierch, który leży blisko tego szlaku. To była zdecydowana motywacja by ruszyć na trasę! Zostało więc tylko klepnięcie urlopu w pracy i liczenie, że pogoda będzie dobra bo prognozy są średnie
4:30 prudnicki dworzec, słońce wschodzi, na peron wtacza się pociąg do Kędzierzyna. Znaną i lubianą kombinacją przesiadkową przez Gliwice i Katowice po 4 godzinach z hakiem wysiadam na dworcu kolejowym w Żywcu. Na dworcu mają pocztę, idę więc jak za dawnych lat do okienka, kupuję pocztówkę, znaczek, adresuję kartkę do rodziny, wypisuję potencjalne miejsca, gdzie przez najbliższe 4 dni planuję łazić, po czym wrzucam ją do skrzynki na listy (to nic, że pewnie dojdzie po tym, jak ja już będę w domu
Zbliża się godzina busa, pędzę więc na PKS i wsiadam w busa do Jeleśni. Gdy już mam wysiadać z nieba puszcza się deszcz… Wysiadam przy dworcu PKP Jeleśnia, idę pod wiatę, leje solidnie… z daleka mruczy burza… super rozpoczęcie! Jest jednak nadzieja, bo niebo się przejaśnia, a radary burzowe mówią, że przestanie padać. Czekam z 30 min i rzeczywiście przestaje padać i nawet wychodzi słońce! Robi się jednak parno, a to dobrze nie wróży. Cóż, jeszcze szybki sklep i ruszam w trasę.
CIĄG DALSZY RELACJI: https://www.goryopawskie.eu/2025/04/beskidzywiecki-orawa-gorce-1.html