2025 - Coldman

Podsumowania sezonu czy jakiegoś okresu aktywności górskiej i nie tylko.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

2025 - Coldman

Postautor: Coldman » 2025-12-31, 12:14

Hej
Te lata coraz szybciej lecą. Rok przeleciał mi przez palce. Na szczęście udało się gdzieś pochodzić (może bardziej pojeździć) i coś nowego zobaczyć.

No to pora na moje ulubione statystki, tym razem muszę uwzględnić jeszcze rower

ROWER (oczywiście liczę tutaj kilometry zrobione na wycieczkach, nie te koło domu ;) )
Pokonanych - 627.3km
Liczba przewyższeń - 7994m

PIESZO
Pokonanych - 317.6km (-390,4) (-710,4) [2 moje ostatnie lata w porównaniu do tego]
Liczba przewyższeń - 16616m (-13939) (-25595)

Liczba Wycieczek - 12 (-4) (-3)
Liczba Dni na wyjeździe - 46 (+1) (-5)

Bardzo ciekawy ten rok. Przeraża mnie ta liczba kilometrów pieszo. Myślałem, że będzie trochę więcej. Jak można zauważyć na rowerze nie próżnowałem. Widać, że cały czas kombinuje. Udało się znaleźć te nowości, o których zawsze w podsumowaniach pisałem. Moja pierwsza wyprawa w Alpy oraz pierwsza wyprawa rowerowa to 2 główne punkty roku. Ten listopadowy wyjazd również zapadnie mi długo w pamięć. Dobrze jeszcze przed sobą mieć podróże za którymi się czeka. Teraz mam taką ochotę gdzieś jechać, ale no nie ma kiedy :D

Oto moja aktualna mapa szlaków. (mapa turystyczna ma za jakiś czas oddzielić kolorem trasy przebyte rowerem)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pora na małe podsumowanie miesięcy.
Luty - Wyjazd na zachód Polski do Parku Narodowego Ujście Warty oraz Drawieńskiego Parku Narodowego. Na wiosnę planuje tam jechać jeszcze raz, bo te miejsca mają w sobie ogromny potencjał :D
Następnie w końcu zdobyłem upragnionego Pradziada, górę na którą wybierałem się kilka razy :D
Obrazek

Kwiecień - Podbijanie Wschodnich Sudetów. Wycieczka w głąb Czechów. Chyba nigdy nie zrobiłem tyle kilometrów autem w jeden weekend. Typowy odznakowy wyjazd :)
Obrazek

Maj - Przejście autorskiego szlaku Andrychów - Żabnica. Chciałem żeby noclegi spędzać w ciekawych miejscach i przeciąć Mały szlak beskidzki oraz Główny szlak beskidzki. Wyjazd udany choć pogoda na koniec nie dała poszaleć.
Obrazek

Czerwiec - Wyjazd w rodzinne górskie strony oraz dokończenie zwiedzania polskiego wybrzeża.
Obrazek

Lipiec - Wyjazd na koncert do Zygmuntówki. Myślę, że tego co roku nie może braknąć.
Obrazek

Sierpień - Moja wycieczka rowerowa w Bieszczady oraz Południowo-Wschodnią ścianę Polski. Mój pierwszy wyjazd w Alpy (Dolomity).
Obrazek
Obrazek

Październik - Urodziny w Naszej Chacie na Adamach. Jesienna Dawka Gór.
Obrazek

Listopad - Odkrywanie historii Beskidu Niskiego na dwóch kółkach.
Obrazek
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Pudelek

Re: 2025 - Coldman

Postautor: Pudelek » 2025-12-31, 12:28

Nieźle, nieźle, jakie plany na przyszły rok?
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-12-31, 13:35

Fajny, urozmaicony rok. Podoba mi się poznawanie PN. Też bym chciał.
A przez palce miesiące będą dopiero zapieprzać. Im więcej się ma lat, to szybciej to leci...

Więc oby się udawało plany zrealizować :) w nowym!
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-12-31, 18:18

Przyjemny rok! Urozmaicony - góry błotne i skaliste. I morze, i bagna, i Polska, i zagranica. I łażenie, i rower, i imprezy. I co najważniejsze (dla nas jako forumowiczów) - prawie z każdego wyjazdu jest relacja! To się chwali! :D
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-01-01, 09:44

Urozmaicony rok, sporo roweru. Podobają mi się twoje wycieczki po środkowej i północnej Polsce. Trzeba też wziąć pod uwagę, że w góry masz dalej niż większość z nas i np. jednodniówki nie są możliwe. Pochwalę też twój rozwój fotograficzny, tak trzymać!
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-01-01, 18:45

Pudelek pisze:Nieźle, nieźle, jakie plany na przyszły rok?

Zakończenie Sudeckiego Włóczykija oraz Korony Sudetów. Wyjdą z tego 4 wycieczki.
Jakieś 2 szlaki długodystansowe.
Wyjazdy z nocką gdzieś w górach.
Dokończenie wszystkich Parków Narodowych w Polsce.

Na bieżąco coś jeszcze wymyślę.

Postaram się w tym roku coś więcej kombinować i co najważniejsze na bieżąco wstawiać relacje i nagrywać w czasie ich jakieś smaczki.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
włodarz

Postautor: włodarz » 2026-01-02, 07:15

Fajna rzecz ta mapa szlaków. Ciekawe jak by moja wyglądała gdybym zapisał wszystkie ślady?
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2026-01-02, 14:02

Bardzo różnorodnie było u Ciebie. Brawo :-o

I bardzo mi się podoba ta skromność u Ciebie.

Oby tak dalej :brawo
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-01-02, 15:09

włodarz pisze:Fajna rzecz ta mapa szlaków. Ciekawe jak by moja wyglądała gdybym zapisał wszystkie ślady?

Przynajmniej byś wiedział, co ci jeszcze pozostało :D
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2026-01-03, 22:01

U Ciebie nie jest nudno, bo i góry, i rower, i parki narodowe (super pomysł z tym zwiedzaniem ich wszystkich!), i koncerty. A do tego dołożyłeś wyjazd sakwowy - moje klimaty!
Dobrze czytało się też Twój jesienny Beskid Niski :)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2026-01-03, 22:19

Też jestem pod wrażeniem Beskidu Niskiego. Cudna kraina, którą ładnie zwiedziłeś.

P.s. Pisałeś też w swych relacjach o Tyńcu. Jak tam będziesz drugi raz to pamiętaj, że trzeba trafić na odpowiednią przewodniczkę :) Chyba z godzinę przegadaliśmy na krużgankach o zabytkach, historii, kulturze i co by było jakby Gutenberg był Chińczykiem :lol
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu